Klub Filmowy Kosmos: "Bulion i inne namiętności"

  • Kino
  • 3
  • (0)0 głosów

Klub Filmowy KOSMOS – Wiosna 2025 

 

Nadchodzi wiosenna edycja filmowych spotkań w ramach klubu Filmowego KOSMOS, które swoją nazwą nawiązują do kultowego kina Kosmos, funkcjonującego kiedyś na Oruni. W wybrane piątki o godz. 18:00, od 4 kwietnia do 23 maja 2025 r., w siedzibie Sceny Muzycznej GAK przy ulicy Nowiny 2b, zostaną zorganizowane pokazy filmowe wraz z prelekcjami i rozmowami przy kawie i herbacie. Spotkania moderowane będą przez filmoznawców znanych z poprzednich edycji filmowego klubu i nie trzeba się na nie wcześniej zapisywać. O filmach będą opowiadać filmoznawcy_czynie znani z poprzednich edycji KF Kosmos: Weronika Orzechowska, Mikołaj Lewalski, Joanna Dołęga – absolwenci_tki kierunku Wiedza o Filmie i Kulturze Audiowizualnej Uniwersytetu Gdańskiego. Wśród wyświetlanych filmów znajdą się same filmowe hity.

Bilety na wszystkie spotkania można zakupić online (na stronie Bilety24), bądź w kasie przed seansem (o ile będą dostępne) w cenie 10 zł. 

04.04.2025 - Bulion i inne namiętności (reż. Anh Hung Tran, 2023) 

Czy namiętność może mieć smak? Wietnamsko-francuski reżyser Tran Anh Hung („Rykszarz", „Zapach zielonej papai") udowadnia, że zdecydowanie tak! "Bulion i inne namiętności" to zmysłowa opowieść o miłości, pasji i wyrafinowanej kuchni. Osadzona w drugiej połowie XIX wieku historia skupia się na Eugénie (Juliette Binoche), znakomitej kucharce, oraz Dodinie (Benoît Magimel), wybitnym smakoszu. Przez 20 lat wspólnie gotują, tworzą przepisy i wydają przyjęcia, a ich relacja wyraża się poprzez potrawy – aromatyczne buliony, doskonałe sosy i spektakularne desery.

Film, inspirowany powieścią Marcela Rouffa i postacią Anthelme'a Brillata-Savarina, łączy poetyckie kino kulinarne z romansem, udowadniając, że jedzenie może być nośnikiem emocji. Za oprawę kulinarną odpowiada Pierre Gagnaire, słynny francuski szef kuchni.

Źródło: opis dystrybutora (Gutek Film)

Nie ponosimy odpowiedzialności za zmiany w programie ani za opisy sporządzone na podstawie informacji zebranych z ogólnodostępnych źródeł. Zalecamy, aby wszystkie warunki, ceny, program oraz szczegóły dotyczące przebiegu wydarzenia weryfikować bezpośrednio u organizatorów.